Datorer

Datorn uppfanns för ca 100 år sedan som en räknamaskin som var stor som flera rum. Denna maskin utvecklades mer och mer och kunde göra alltmer avancerade beräkniknar. Idag finns det en i nästan varje hus och hem.

Då en dator är en: maskin för att utföra och bearbeta beräkningar, kan man säga att det finns fler elektornikprylar idag som egentligen klassas som datorer, även om vi inte tycker det. Ett exempel är mobiltelefoner som klarar att göra mer och mer avancerade saker.

Den ”vanliga datorn” finns i två olika former vilka är bärbar och stationär. Det finns även flera olika operativsystem, varav Windows är populärast, följt av OS X och Linux. Om du väljer att köpa en stationär dator kan du behöva köpa till skärm (plattskärm rekommenderar jag), mus och tangentbord. Fördelen med en stationär är att du själv kan uppdatera delar i själva datorn som t.ex. grafikkort, moderkort, ramminne eller hårddisk. En stationär är även billigare om man jämför en bärbar och en stationär dator med samma komponenter. En av förldelarna med en bärbar är att den är just det vilket gör att du kan använda den vart du vill.

Själv gillar jag OS X som operativsystem, vilket beror på att det är virusfritt, grymt snygga datorer och extremt användarvänliga. Om du ska ha OS X krävs det att du har en dator ifrån Apple. Priset är lite dyrare än för en PC (Windows/ Linux) men generellt sett håller mac-datorer längre.

Datorn har som jag nämnt tidigare förändrats, det har kommit fler och fler varianter av den. En variant som är ett mellanting mellan mobiltelefoner och bärbara datorer är så kallade minidatorer/ mini pc. Skärmen brukar vara 7-12 tum och används framförallt för att göra enkla anteckningar, se på film eller surfa.

Väldigt länge har det pratats om att framtiden kommer innebära touchsreen överallt. Detta är något som även utvecklarna försöker få fram produkter inom. Än är det få datorer som är av denna typen men iPhone skulle jag villa säga är den första datorn som har ett fungerande tocuh-tangentbord. Även Apple´s styrplatte och deras nya mus: Mighty Mouse har touchfunktioner som ökar din effektivitet.

För dig som vill läsa mer om datorer och om att köpa ny dator, kan kolla in Datorhandel.se